Rips og plommesaft:
- Fyll kjelen med bær og hell litt vann over (3-4 cm i bunnen av kjelen)
- La det trekke til bærene er helt kollapset - ikke kok!
Med de store kjelene tok det rundt en tre timers tid. - Sil av saften igjennom et kjøkkenhåndkle - bruk et gammelt ett, for du får aldri bort fargen igjen.
- Mål opp saften og tilsett sukker etter smak og behag – jeg bruker brunt uraffinert sukker for sunnhetens skyld, og ingen har hittils smakt forskjell.
Plommene og ripsen var ganske så sur, så jeg brukte 500gr sukker pr liter råsaft. - Kok blandingen til sukkeret er oppløst.
- Hell den kokende saften over på varme flasker/glass (ta glass rett fra stekeovnen, på ca 75 grader).
- Vips, du har ferdig hermetisert saft for hele vinteren :D
Hjemmebakt brød:
5 dl finmalt hvete
5 dl sammalt hvete (fint)
2 dl frø - jeg blander linfrø og solsikkefrø
3 dl store havregryn
7-8 dl lunkent vann (37 grader)
1 pk fersk gjær
En dæsj olje (ca 1/2 dl)
- Rør ut gjæren i vann og bland alle ingrediensene
- Elt deigen godt – jeg pleier å "glemme" kjøkkenmaskinen på, så jeg elter den gjerne i 10-15 min.
- Forhev i bakebollen til dobbel størrelse (ca 30 min)
- Kna deigen og bak ut brødene
- Hev brødene i former til de har est godt over kanten på forma (ca 45-60 min)
- Steik nederst i ovnen på 200 grader i ca 35 min.
Så hyggelig med en slik husmordag da du.
SvarSlettDen saften hørtes jo vidunderlig ut.
Også hjemmelaget brød da..det er godt det.
Lampen til Panton er jo bare såååå kuli diggers.
Ja fy søren. Likte den så godt.
Men stakkars deg, måtte du gå fra de fine stolene...føler med deg...thi-hi..
Stor klem fra Drops
Nam..den saften så god ut, og brødene også!! :o)
SvarSlettDen gule kjelen var super fin, er den gammel eller nyinnkjøpt??
Takk for hyggelige kommentarer=) Den gule kjelen er faktisk "ny", men kjøpt på en noe lugubbert supermarked på bondelandet i Kroatia. Der hadde tiden stått stille i minst 30 år! Så, hvor ny den er kan diskuteres, men jeg er den første eieren =)
SvarSlettDet så helt Herlig ut!! =) =)
SvarSlettJeg ble sulten jeg =)
M
Heisann...
SvarSlettså farverik og fin blogg du har....ønsker meg og kunne lage ripsgeleen til min bestemor...men har hverken ripstre eller saftkoker:)
ha en flott dag
klem edda
så herlig dag! husmorsdag! er jo egentlig hsumorsdager hver dag her da, men skulle jeg hatt sylte-bakedag:-)
SvarSlettKula sparker godt. Plaget av litt kvalme..igjen..så det er kjedelig. men nå begynner jeg jammen å glede meg til å bli kjent med den lille (garantert) kule kisen;-) Du da? Formen fin?
Så koselig med husmorsdag da :)Kan tenke meg det luktet himmelsk i huset når det både var brødbaking og syltetøykoking på gang!
SvarSlettJeg er så glad i å pusle med sånt jeg også!
Det føles nesten meditativt, og når man er ferdig og skal smake på alt det gode er det nesten som om englene synger!
Ha en fin tirsdagskveld også! Klemmer fra Kardemomme :))
Tar meg en tur innom for å beundre produktene fra husmordagen din igjen og samtidig fortelle at jeg lattermildt leste kommentaren din hos meg i går om baderomshylla deres :)
SvarSlettHadde du sett vårt baderomsskap innvendig hadde du nok nikket gjenkjennende..
Jeg viste altså bare fram det som kan/bør vises fram der inne hihi!! Ha en fin kveld :))